November 9, 2013

Himachal Pradesh at a glance

Written by

As we regularly stay you up to date  with the Himachal Pradesh general knowledge and current affairs of Himachal Pradesh , a new topic named as Himachal at a glance for you , it covers most of the general questions that you must know about the state and its statehood. Keep collecting these data for you till you couldn’t got success in competition examination. As being more than 200o temple in the state , that’s why called “Dev Bhoomi”. See our previous post that explain about the answer key of TGT exam in HP.

Himachal Pardesh

Himachal Pardesh map

General gk quiz in brief:

  • Total  Districts: 12
  • Area in Sq.Km: 55673.00
  • Total Population as per latest 2011 CENSUS DATA
    Persons68,56,509
    Total Males34,72,892
    Total Females33,82,617
  • Decadal Population Growth (2001-2011 Census): 7,78,609
    • Total % growth for the decade :+12.81
  • Population Density per Sq.Km: 123
  • Sex-Ratio per thousand Males:  974 females per 1000 males
  • Percentage  Rural Population: 90.21
  • Percentage  Urban Population: 09.79
  • Literacy in HP:
    • Overall : 83.78
    • Male: 90.83
    • Female: 76.60

    For more info you can visit this CENSUS 2011 LINK for HP

Download the Official HP map with wide coverage to its popular places click here

  • No. of Villages:20,118
  • Total No. of Tahsils:75
  • Total No. of Sub-Tahsils:34
  • Total No. of Towns:57
  • Total No. of  Gram Panchyats: 3243
  • Total Villages Electrified:  100 %

Some tabular form of data help you to remember the concept:

Yearly population chart:

Years1901191119211931
H.P. Population 1920294189694419282062029113
Year  19411951196119711981199120012011
pop 22632452385981281246334604344280818517087760779006856509

Check  it out the Latest 2011 based chart for the Literacy rate of HP followed by the past decades:

Literacy rates by gender and male female gap in literacy rates since 1951 
 in %PersonsMalesFemalesMale-female gap in literacy rates
197132.0043.2020.2023.00
198151.2064.3037.7026.60
199163.9075.4052.1023.30
200176.5085.3067.4017.90
201183.7890.8476.6014.24

Wild Life Sanctuaries in Himachal Pradesh, India are 32. Name of them are below:

  1. Simbalbara Sanctuary, Paonta at Sirmour district
  2. Great Himalayan National Park, Kullu
  3. Daranghati Sanctuary, Shimla
  4. Bandli Wildlife Sanctuary
  5. Nature Park, Gopalpur
  6. Kalatop Khajjiar Sanctuary, Dalhousie
  7. Kanawar Sanctuary, Parbati valley (Kullu )
  8. Manali Sanctuary
  9. The Maharana Pratap Sagar sanctuary, also called Pong Lake or lake sanctuary in Kangra.
  10. Chail Sanctuary
  11. Churdahar Sanctuary, Solan valley of the Shimla
  12. Majhathal Sanctuary based on Shimla and Solan Districts Located at Karaghat (Shimla-Bilaspur Highway) to Kashlog.
  13. Govind Sagar Wildlife Sanctuary,
  14. Talra Wildlife Sanctuary,
  15. Renuka Sanctuary, Sirmour district
  16. Pin Valley National Park, Pin valley of Spiti
  17. Daranghati Sanctuary, Rampur Bushahr Shimla
  18. Govind Sagar Sanctuary, Bilaspur
  19. Kalatope Wildlife Sanctuary, Khajjar of Chamba district
  20. Bandil Sanctuary, Sundarnagar at Mandi
  21. Talra Wildlife Sanctuary, Chopal and the Jubbal in Shimla

 Full Forms:

  • LMS: Litigation Monitoring System

Important Himachal Book and their author names:for Rivers of Himachal pradesh you have to visit HP RiversHimachal Pradesh Popular Temples :

Stay tunned …keep updating

Renuka Sanctuary talra-wildlife-sanctuarySimbalbara Sanctuary, Paonta at Sirmour district.

Comments

49 Responses

  1. sandeep kumar says:

    SIR,
    KINDLY PROVIDE ME PREVIOUS YEAR JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID
    THANK YOU

    • admin says:

      Sure waits for this..

    • Amit says:

      SSC: Section Officers (Audit) Exam Paper Solved Year 2008
      GENERAL AWARENESS

      1. An emulsion is a colloid of a
      (A) Gas in a liquid
      (B) Liquid in a liquid
      (C) Liquid in a gas
      (D) Gas in a solid

      2. Percentage of carbon in steel ranges from
      (A) 0.1 to 1.5
      (B) 1.5 to 3.0
      (C) 3.0 to 4.0
      (D) 4.0 to 6.0

      3. Which of the following is not present in German-silver ?
      (A) Copper
      (B) Nickel
      (C) Silver
      (D) Zinc

      4. According to the latest estimates, the literacy rate (% of population) in India is
      (A) 63%
      (B) 65%
      (C) 67%
      (D) 68%

      5. Who won the U.S. Open (Lawn Tennis) in September 2007 ?
      (A) Novak Djokovic
      (B) Roger Federer
      (C) Rafael Nadal
      (D) None of the above

      6. Who propounded the theory of Economic Drain of India during British imperialism ?
      (A) W. C. Bannerji
      (B) Dadabhai Naoroji
      (C) Gopalkrishna Gokhale
      (D) Gandhiji

      7. First Indian Commander-in-Chief was
      (A) Gen. K.S. Thimayya
      (B) Gen. K. M. Kariappa
      (C) S. H. F. J. Manekshaw
      (D) None of the above

      8. A computer virus is
      (A) A chemical that attacks silicon.
      (B) A micro-organism that destroys integrated circuits
      (C) Data that the computer fails to handle
      (D) A special kind of computer programme

      9. India has a coastline of
      (A) 5500 km
      (B) 6500 km
      (C) 7500 km
      (D) 8400 km

      10. Jawahar Tunnel, the largest in India is located in the State of
      (A) Jammu & Kashmir
      (B) Maharashtra
      (C) Karnataka
      (D) Himachal Pradesh

      11. The most literate union territory in India is
      (A) Delhi
      (B) Lakshadweep
      (C) Chandigarh
      (D) Puducherry

      12. Which of the following is the smallest Parliamentary Constituency in terms of area ?
      (A) Chandni Chowk (Delhi)
      (B) Sadar (Delhi)
      (C) Kolkata North West
      (D) Mumbai South

      13. Who is the author of the book Two Lives ?
      (A) Vikram Seth
      (B) James Patterson
      (C) Ved Mehta
      (D) Khushwant Singh

      14. Which of the following sets of countries are referred to as The Golden Crescent the largest opium industry in the world ?
      (A) Myanmar, Laos and Thailand
      (B) Afghanistan, Iran and Iraq
      (C) Afghanistan, Pakistan and Iran
      (D) Myanmar, Malaysia and Thailand

      15. Which is the anti-coagulant substance in blood ?
      (A) Fibrinogen
      (B) Heparin
      (C) Thrombin
      (D) Globin

      16. Which group of the following countries participated in the Malabar 07, a six days joint naval exercise (September 4-9) involving 25 warships, in the Bay of Bengal ?
      (A) India, U. S., Japan, Australia and South Korea
      (B) India, U.S., Australia, Singapore and South Korea
      (C) India, U.S., Japan, Singapore and Australia
      (D) India, U.S., Japan, Singapore and South Korea

      17. Who coined the term Hindu rate of growth for Indian economy ?
      (A) A. K. Sen
      (B) Kirit S. Parikh
      (C) Raj Krishna
      (D) Montek Singh Ahluwalia

      18. Sri ARVIND KEJRIWAL has been selected for the RAMON MAGSAYSAY AWARD for 2006 for his important contribution in the field
      (A) Formation of Pani (water) Panchayats in Rajasthan helping rural people in facing their acute water problem
      (B) Effective implementation of the National Minimum Employment Guarantee Scheme in rural areas
      (C) Right to Information movement and empowering citizens to fight corruption
      (D) Extending education to children of slum dwellers in Delhi

      19. The three day VIII World Hindi Conference was held in July, 2007 at
      (A) New Delhi
      (B) London
      (C) Now York
      (D) Kathmandu

      20. In which country is the volcano Mount Gamkonora, the highest peak of Halmahera island, which erupted in July, 2007 located ?
      (A) Japan
      (B) Indonesia
      (C) Russia
      (D) France

      21. Name the Vice-captain of the Indian Cricket Team which toured South Africa in T-20 tournament recently
      (A) Virender Sehwag
      (B) Anil Kumble
      (C) Irfan Pathan
      (D) Yuvraj Singh

      22. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) consists of
      (A) China, Russia, Kazhakistan, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgyzstan
      (B) China, Russia, Mongolia, Kazhakistan, Uzbekistan and Tajikistan
      (C) China, Russia, Mongolia, Iran, Kazhakistan and Uzbekistan
      (D) China, Russia, Iran, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgyzstan

      23. Which one of the following companies announced sometime back the launch of Indias first personal computer with one terabyte hard drive capacity ?
      (A) Infosys Technologies
      (B) Wipro
      (C) HCL Infosystems
      (D) IBM

      24. Which of the following companies has become the highest ranked Indian company in the Fortune Global 500 list (at 135th position) in terms of sales ?
      (A) Wipro
      (B) Reliance
      (C) Indian Oil Corporation
      (D) ONGC

      25. Which one of the following has not been included in the list of new seven wonders ?
      (A) Roman Colosseum (Italy)
      (B) Machu Picchu (Peru)
      (C) Eiffel Tower in Paris (France)
      (D) Christ the Redeemer (Brazil)

      26. The Chairman of the Indian Censor Board of Film is
      (A) Shri Anupam Kher
      (B) Shri Gulzar
      (C) Smt. Sharmila Tagore
      (D) Shri Sanjeev Kumar

      27. The major harmful gas emitted by automobile vehicles which causes air pollution is
      (A) Carbon Monoxide
      (B) Methane
      (C) Carbon dioxide
      (D) Ozone gas

      28. Who among the following is not a classical economist ?
      (A) David Ricardo
      (B) John Stuart Mill
      (C) Thomas Malthus
      (D) John Maynard Keynes

      29. According to the Employment Outlook 2007 reports of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), the number of new jobs created in India every year from 2000 to 2005 is
      (A) 5 million
      (B) 8 million
      (C) 11 million
      (D) 13 million

      30. World Bank is also known as
      (A) International Bank for Reconstruction and Development
      (B) International Bank for Rehabilitation and Development
      (C) International Bank for Refinance and Development
      (D) International Bank for Research and Development

      31. By which Bill does the Government propose collection of revenues for a year ?
      (A) Economic Bill
      (B) Finance Bill
      (C) Supplementary Bill
      (D) None of the above

      32. Which is the oldest trade union organization in India ?
      (A) Indian National Trade Union Congress (INTUC)
      (B) Centre of Indian Trade Unions (CITU)
      (C) All India Trade Union Congress (AITUC)
      (D) Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS)

      33. Prof. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution to the field of
      (A) Food and Famines
      (B) Welfare economics
      (C) Indian economy
      (D) Poverty

      34. Which of the following items is a major item of Indian export ?
      (A) Computer chips
      (B) Potato chips
      (C) Textile garments
      (D) Car engines

      35. Indian agriculture is typically characterised as
      (A) Land surplus, labour scarce economy
      (B) Land surplus, labour surplus economy
      (C) Land scarce, labour surplus economy
      (D) Land scarce, labour scarce economy

      36. The process of curing inflation by reducing money supply is called
      (A) Cost-push inflation
      (B) Demand-pull inflation
      (C) Disinflation
      (D) Reflation

      37. Which of the following pair of goods are close substitutes ?
      (A) Milk and Sugar
      (B) Sugar and Tea
      (C) Tea and Coffee
      (D) Coffee and Biscuits

      38. Long-term funds in the capital market can be raised either by borrowing from certain institutions or through
      (A) Issue of note
      (B) Taking loan from Government
      (C) Issue of securities
      (D) Taking loan from foreign institutions

      39. As required by the WTO agreement, the Indian Patent Act was amended in 1999. The Act first came into force in the year
      (A) 1965
      (B) 1970
      (C) 1975
      (D) 1980

      40. The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if
      (A) Emergency under Article 352 is in operation
      (B) All the State Assemblies of the country make such a request
      (C) The President sends such a message to Parliament
      (D) None of the above

      41. The President of India enjoys emergency powers of
      (A) Four types
      (B) Two types
      (C) Five types
      (D) Three types

      42. Sarvodaya stands for
      (A) Total revolution
      (B) Non-cooperation
      (C) Upliftment of all
      (D) Non-violence

      43. Right to property was removed from the list of Fundamental Rights during the rule of
      (A) Indira Gandhi Government
      (B) Morarji Desai Government
      (C) Narasimha Rao Government
      (D) Vajpayee Government

      44. The chapter or Fundamental Duties includes
      (A) Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired our freedom movement
      (B) Duty to vote in General Election
      (C) Duty to promote the sense of fraternity among the people
      (D) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election

      45. In which city of South Africa was Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people ?
      (A) Cape Town
      (B) Durban
      (C) Johannesburg
      (D) Pretoria

      46. A national political party is one which receives 4% of the total votes polled in
      (A) Two or more States
      (B) The capital city
      (C) Four or more States
      (D) In all the States

      47. The basic features of the Indian Constitution which are not amendable under Article 368 are
      (A) Sovereignty, territorial integrity, federal system and judicial review
      (B) Sovereignty, territorial integrity and parliamentary system of government
      (C) Judicial review and the federal system
      (D) Sovereignty, territorial integrity, federal system, judicial review and parliamentary system of government

      48. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy ?
      (A) Part I
      (B) Part III
      (C) Part IV
      (D) Part V

      49. How many types of writs can be issued by the Supreme Court ?
      (A) 2
      (B) 3
      (C) 5
      (D) 6

      50. Which of the following countries is not a member of the SAARC ?
      (A) Bangladesh
      (B) Bhutan
      (C) Maldives
      (D) Myanmar

      51. The Supreme Court of India enjoys
      (A) Original jurisdictions
      (B) Advisory jurisdictions
      (C) Appellate and advisory jurisdictions
      (D) Original, appellate and advisory jurisdictions

      52. Who attended the Congress of Oppressed Nationalists at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress ?
      (A) Jawaharlal Nehru
      (B) Mahatma Gandhi
      (C) Dr. Ansari
      (D) Motilal Nehru

      53. Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Service through an open competitive examination ?
      (A) William Bentinck
      (B) Dalhousie
      (C) Mayo
      (D) Ripon

      54. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab ?
      (A) 1905
      (B) 1907
      (C) 1909
      (D) 1911

      55. Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honour at Ropar ?
      (A) Minto I
      (B) William Bentinck
      (C) Hastings
      (D) Auckland

      56. The Khajli Sultans of Delhi were
      (A) Mongols
      (B) Afghans
      (C) Turks
      (D) A Jat tribe

      57. The Arya Samaj was founded by
      (A) Swami Dayananda Saraswati
      (B) Swami Vivekananda
      (C) Keshav Chandra Sen
      (D) Ishwar Chandra Vidyasagar

      58. Maulana Abul Kalam Azad started an Urdu Weekly, The Al-Hilal in 1912, but, on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in
      (A) 1913
      (B) 1914
      (C) 1915
      (D) 1916

      59. High Courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in
      (A) 1935
      (B) 1919
      (C) 1892
      (D) 1862

      60. Who was the first Woman President of Indian National Congress ?
      (A) Sarojini Naidu
      (B) Sucheta Kripalani
      (C) Rajkumari Amrit Kaur
      (D) Annie Besant

      61. Arabs were defeated in 738 A. D. by
      (A) Pratiharas
      (B) Rashtrakutas
      (C) Palas
      (D) Chalukyas

      62. Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century ?
      (A) Prarthana Samaj
      (B) Brahmo Samaj
      (C) Arya Samaj
      (D) Rama Krishna Mission

      63. The rulers of Vijayanagar promoted
      (A) Hindi, Marathi and Sanskrit
      (B) Malayalam, Tamil and Sanskrit
      (C) Tamil, Telugu and Sanskrit
      (D) Telugu, Urdu and Sanskrit

      64. In India, the irrigation of agricultural land is carried out maximum by
      (A) Canals
      (B) Wells
      (C) Tubewells
      (D) Tanks

      65. The four largest planets of the Solar System in decreasing sizes are
      (A) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus
      (B) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune
      (C) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
      (D) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune

      66. Which of the following produces maximum crude petroleum in India at present ?
      (A) Assam
      (B) Gujarat
      (C) Off-shore Bombay High
      (D) Coastal Tamil Nadu

      67. India is one of the largest producers of manganese are in the world along with
      (A) China and Russia
      (B) Brazil and Russia
      (C) Australia and U.S.A.
      (D) South Africa and U.S.A.

      68. The Chipko Movement is related to
      (A) Wildlife preservation
      (B) Forest conservation
      (C) Scientific agriculture
      (D) Deforestation

      69. Which of the following rivers makes an estuary ?
      (A) Cauvery
      (B) Krishna
      (C) Narmada
      (D) Ganga

      70. Baltora glacier is located in
      (A) Karakoram ranges
      (B) Pamir plateau
      (C) Shivalik
      (D) Alps

      71. The largest producer of worlds mica is
      (A) U.S.A.
      (B) U.K.
      (C) Canada
      (D) India

      72. The International Date Line is the
      (A) 180° Longitude
      (B) 88½° East Longitude
      (C) Equator
      (D) 0° Longitude

      73. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation ?
      (A) China
      (B) U.S.A.
      (C) Canada
      (D) India

      74. Aryabhata was launched from
      (A) Sriharikota
      (B) Mahe
      (C) Chandipur
      (D) Daman

      75. How for does the Exclusive Economic Zone of a country extend from her coast ?
      (A) 120 km
      (B) 220 km
      (C) 320 km
      (D) 420 km

      76. In which of the following groups, animals bear no teeth ?
      (A) Peacock, Ostrich, Tortoise
      (B) Owl, Loris, Crow
      (C) Alligator, Turtle, Tortoise
      (D) Turtle, Kiwi, Cow

      77. Jaundice is a symptom of disease of
      (A) Kidney
      (B) Liver
      (C) Pancreas
      (D) Thyroid

      78. The vaccination against small pox involves the introduction of
      (A) Killed germs
      (B) Weakened germs
      (C) Live antibodies
      (D) Activated germs

      79. Deficiency of Vitamin B6 in man causes
      (A) Rickets
      (B) Scurvy
      (C) Beri-beri
      (D) Anaemia

      80. Which is the national flower of India ?
      (A) Rose
      (B) Lotus
      (C) Lily
      (D) Sunflower

      81. First successful heart transplantation was done by
      (A) D. S. Paintal
      (B) C. N. Barnard
      (C) D. Shetty
      (D) P. K. Sen

      82. Yellow Fever is transmitted by
      (A) Aedes
      (B) Anopheles
      (C) House-fly
      (D) Culex

      83. Which one of the following is a major green house gas ?
      (A) Carbon dioxide
      (B) Chloro fluorocarbon
      (C) Carbon monoxide
      (D) Freon

      84. In atmosphere the lowermost layer is
      (A) Troposphere
      (B) Exosphere
      (C) Ionosphere
      (D) Strato sphere

      85. Washing of peeled vegetables removes the vitamin
      (A) A
      (B) C
      (C) D
      (D) E

      86. Pasteurisation is the process in which milk is heated to
      (A) 60° C for 10 minutes
      (B) 63° C for 20 minutes
      (C) 63° C for 30 minutes
      (D) 72° C for 10 minutes

      87. Match List-I with List-II and give the correct answer from the code given below :
      List-I (Discoverer)
      (a) Jenner
      (b) Watson
      (c) Landsteiner
      (d) Flemming
      List-II (Discoveries)
      1. Blood grouping
      2. Penicillin
      3. Vaccination
      4. Double helix
      Codes :
      (a) (b) (c) (d)
      (A) 3 1 2 4
      (B) 3 4 2 1
      (C) 3 4 1 2
      (D) 3 2 4 1

      88. Which of the following is most elastic ?
      (A) Rubber
      (B) Wet clay
      (C) Steel
      (D) Plastic

      89. The first ever robot spacecraft to probe planet Venus was named
      (A) Galileo
      (B) Magellan
      (C) Newton
      (D) Challenger

      90. A man with colour blindness will see red as
      (A) Yellow
      (B) Blue
      (C) Green
      (D) Violet

      91. Comets revolve around the
      (A) Earth
      (B) Venus
      (C) Sun
      (D) Jupiter

      92. When a person walking in bright Sunlight enters a dark room, he is not able to see clearly for a little while because
      (A) The eye muscles cannot immediately adjust the focal length of the eye lens
      (B) The retina retains the bright images for sometime and becomes momentarily insensitive
      (C) The iris is, unable to contract the pupil immediately
      (D) The iris is unable to dilate the pupil immediately

      93. The swing of a spinning cricket ball in air can be explained on the basis of
      (A) Sudden change in wind direction
      (B) Buoyancy of air
      (C) Turbulance caused by wind
      (D) Bernoullis theorem

      94. The freezer in a refrigerator is fitted near the top
      (A) To keep it away from hot compressor which is nearer to the bottom
      (B) Because of convenience
      (C) It facilitates convection currents
      (D) To minimise power consumption

      95. The chemical name of Common salt is
      (A) Sodium chloride
      (B) Sodium nitrate
      (C) Ammonium chloride
      (D) Calcium chloride

      96. Denatured spirit is ethanol mixed with
      (A) Petrol
      (B) Kerosene
      (C) Water
      (D) Pyridine

      97. The metal, which is a constituent of vitamin B12 is
      (A) Iron
      (B) Magnesium
      (C) Zinc
      (D) Cobalt

      98. The most abundant inert gas in the atmosphere is
      (A) Helium
      (B) Neon
      (C) Argon
      (D) Krypton

      99. Which metal is extracted from sea water ?
      (A) Potassium
      (B) Magnesium
      (C) Aluminium
      (D) Beryllium

      100. Percentage of lead in lead pencils is
      (A) 0
      (B) 31
      (C) 40
      (D) 80

      Answers With Explanations

      1. (B) 2. (A) 3. (C)
      4. (B) As per population census 2001 the literacy rate in India is 64.8%.
      5. (B) 6. (B) 7. (B) 8. (D) 9. (C)
      10. (A) 11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (C)
      15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (C) 19. (C)
      20. (B) 21. (D) 22. (A) 23. (C) 24. (C)
      25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D) 29. (C)
      30. (A) 31. (B)

      32. (C) AITUC was established is 1920, which was the first national level trade union organisation in India to organise workers in the country.
      33. (B) 34. (C) 35. (C) 36. (C) 37. (C)
      38. (C) 39. (B) 40. (A) 41. (D) 42. (C)
      43. (B) 44. (A) 45. (B) 46. (C) 47. (D)
      48. (C) 49. (C) 50. (D) 51. (D) 52. (A)
      53. (B) 54. (B) 55. (B) 56. (C) 57. (A)
      58. (C) 59. (D) 60. (D) 61. (A) 62. (B)
      63. (C) 64. (A) 65. (C) 66. (A) 67. (A)
      68. (B) 69. (D) 70. (A) 71. (D) 72. (A)

      73. (D) In India cultivated land is nearly 55% while in USA it is only 44%.

      74. First Indian satellite Aryabhata was launched on April 19, 1975 by the Soviet rocket, Cosmodrome (Soviet Union).
      75. (C) 76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D)
      80. (B) 81. (B) 82. (A) 83. (A) 84. (A)
      85. (B) 86. (C) 87. (C) 88. (C) 89. (B)
      90. (C) 91. (C) 92. (B) 93. (D) 94. (C)
      95. (A) 96. (C) 97. (D) 98. (C) 99. (B)
      100. (A)

  2. sandeep kumar says:

    SIR,
    KINDLY PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID
    THANK YOU

  3. Tej Singh says:

    kindly send me computer operator previous paper via mail

  4. sandeep kumar says:

    SIR
    PLEASE PROVIDE ME ANSWER KEYS OF HPSSSB FOR THE YEAR 2010 FOR THE CODE NO C-874/2010, C-883/2010, C-894/2010 ON MY EMAIL ID
    THANK YOU

  5. ramesh thakur says:

    sir send me the information to crack the hp police test wht i can do for that and send me police pervious qus paper

  6. Aman says:

    Please provide lattest G.K of H.P

  7. rajesh says:

    Plz Sent previous year solved papers of Naib Tehsildaar on my mail id rajeshinlook@yahoo.co.in

  8. Mohit says:

    Plz send me previous paper of HAS & NAiB. Tehsidaar on my mail. mohit316cec@gmail.com

  9. VINAY KANT says:

    Dear Sir,

    I request you to provide the previous question papers of HPSSSB for Junior Engineer Civil on my email id: vly1987@gmail.com
    I shall be very much thankful to you.

  10. BABLU SANDAL says:

    Dear Sir,

    PLEASE PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID

    THANKING YOU

  11. BABLU SANDAL says:

    Dear Sir,

    PLEASE PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID sandal_bablu@yahoo.co.in

    THANKING YOU

  12. Gaurav Dhiman says:

    Sir please mail me hpsssb excise & taxation inspector previous year papers. I will b very thankful for any info sir…..

  13. kindly send me computer operator previous paper via mail

  14. Rakesh says:

    Sir
    please send me last year SBI Clerk question paper on my e-mail id .
    That is -Vickay2021[@]]gmail.com

  15. Ishant says:

    Dear Sir,

    Please provide me HPSSSB Computer Operator previous year Paper MCQ Solved.
    Thanks
    Ishantdhiman@gmail.com

  16. shweta says:

    PLEASE PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB DRAWING MASTER & COMPUTER OPERATER EXAM PAPER ON MY EMAIL ID

  17. Dinesh says:

    send me previous year question paper of JUNIOR AUDITOR, HPSSSB HAMIRPUR

  18. sapna says:

    Dear Sir,

    I request you to provide the previous question papers of HAS for on my email id: shishu3587@gmail.com
    I shall be very much thankful to you.

  19. Shiny says:

    Will you please send me the important questions for the preparation of Himachal police .

  20. vinay says:

    SIR,
    KINDLY PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID
    THANK YOU

  21. shammy kaundal says:

    Please provide me latest gk of himachal pradesh on my email ID………..

  22. Chetan Sharma says:

    Hi Admin,

    Could you please provide me Himachal Darpaan/Wonderland of Himachal by Bhalokraa for HP Cooperative Bank Ltd exam.

    Thanks

  23. lalit kumar says:

    SIR,
    KINDLY PROVIDE ME PREVIOUS YEAR PAPER OF A.E. ELECTRICAL EXAM

  24. Abhishek thakur says:

    Dear sir pls send me the complete history of himachal gk& also latest gk thanks in advance..

  25. Balwant Verma says:

    Dear Sir,
    Please provide me HPSSSB Junion Engineer(mech) Previous question papers in my email id i.e baneshwer@gmail.com

  26. Bhupender Kumar Sharma says:

    SIR,
    KINDLY PROVIDE ME PREVIOUS YEAR HPSSB JUNIOR AUDITOR EXAM PAPER ON MY EMAIL ID
    THANK YOU

  27. praveen says:

    Sir plz kindly provide me hpsssb lab. Assistant paper in health deptt. Of 2011

  28. MAMRAJ CHOUDHARY says:

    pls provide me the last paper of PET exam of hpsssb with answer key in my ID mamraj127@gmail.com alot of thanks for this…………

  29. prexi says:

    Sir,

    Please send me importanrt link which is beneficial for tehesil welfare examination (Himachal Pradesh).

    Thanks
    Regards
    Prexi

  30. praveen says:

    Sir plz kindly provide me hpsssb lab.assistant paper of health deptt.

  31. Puneet Thakur says:

    Dear Sir,

    Kindly mail me the previous years Question papers of Assistant Engineer (IT), Himachal Pradesh, with Answer Keys.

    I googled alot but unable to find. So, kindly help me.

    Regards,
    Puneet Thakur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme

Bad Behavior has blocked 1492 access attempts in the last 7 days.